hotel podrinje banja koviljaca logo

O nama

Hotel Podrinje - U ZAGRLJAJU BANJE KOVILJAČE

Hotel Podrinje se nalazi u jednoj od najlepših banja u Srbiji i na Balkanu – Banji Koviljači. Smešten u prelеpom banjskom parku, u podnožju planine Gučevo, nadomak reke Drine, okružen zelenilom i mirisom lipe nastavlja vekovnu tradiciju – dočekujući nove goste.

Raskošan pogled na prirodu koja okružuje naš hotel pruža se iz svake od 43 moderno opremljene jednokrevetne i dvokrevetne sobe.

U miru četinara na raspolaganju su wellness i spa centar sa terasom za sunčanje, letnja bašta restorana koja izlazi na park, zimska bašta u srcu Hotela, restoran i kafe, kao i sale za sastanke, konferencije i jedinstven prostor za decu.

Postojimo više od 100 godina

Na prostoru današnje Banje u vreme Starog Rima, nalazilo se veliko rimsko naselje Genzis. Prema arheološkim podacima, tokom srednjeg veka narod je dolazio na izvore lekovite vode u nadi da će se izlečiti.

Početkom 19. veka Banja Koviljača bila je u začetku razvoja iz čega je nastala najpopularnija srpska banja toga vremena.

U njenim lepotama uživali su Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Vožd Karađorđe, a tadašnji srpski vladari Obrenovići ulažu u izgradnju i razvoj. Ukazom kralja Aleksandra I Obrenovića Banja je 1. avgust 1898. godine data na upotrebu „narodu okruga podrinjskog“.

Nedugo posle toga, kralj Petar I Karađorđević, koji se i sam se lečio u Banji odlučio je 1904. godine da se na tom mestu podigne moderna evropska banja.

Prvo je podignuta zgrada Uprave, a potom i hotel Podrinje. Uređen je banjski park sa stazama i alejama koji povezuje sve banjske objekte u jednu celinu. Ubrzo je Koviljača železnicom spojena sa Šapcem.

Početkom 20. veka Banja postaje ne samo banjsko lečilište, već i mondensko sastajalište.  Izgrađene su vile Hercegovina i Dalmacija, kao i nekoliko zdravstvenih ustanova. Tokom 1934. godine izgrađen je prelepi Kursalon koji je ubrzo postao i glavno mesto okupljanja i zabave.

Vekovna tradicija

U ovom hotelu su boravila najznačajnija imena srpskog viskog društva sa početka 20. veka. Svako ko je došao u Banju obavezno je svraćao u hotel Podrinje na ručak u “prvoklasnu Banjsku kujnu” gde su  posle obroka “točena prirodna vina” uz koncertiranje Bansjkog orkestra  ili na svečani banket pod pokroviteljstvom Kralja Aleksandra.

Nema preciznog podatka koje godine je hotel Podrinje izgrađen, ali dostupna dokumentacija pokazuje da je primao goste i pre 1908. godine, od kada datiraju i prve fotografije Hotela koji je tada imao “20 nameštenih soba”.

Adaptiran je u periodu između dva rata  prema projektu Milana Minića, a kompletna rekonstrukcija odnosno izgradnja nove zgrade završena je 1980. godine. Prilikom rekonstrukcije arhitekta Mihajlo Mitrović uspeo je da sačuva ceo fasadni zid pročelja Hotela iza kojeg je dograđeno novo, veoma funkcionalno zdanje sa reprezentativnim sadržajima. Nova zgrada bila je projektivana u stilu arhitektonskog postmodernizma koji je u to vreme bio vodeći stil u svetu.

Rekonstrukcija hotela koja je završena 2023. godine, prema projektu koji su zajedno uradili  projektantski biroi „Arhitekt Pro” i „Arhikos”, nije narušila duh prošlih vremena. Očuvana je kompletna fasada Hotela sa početka prošlog veka, kao i fasada zgrade koja je dograđena 1980. godine po projektu Mihajla Mitrovića.

Neka novo iskustvo počne

Planirajte svoje opuštanje sa nama!

Hotel Podrinje pruža sve vrste usluga 24 sata dnevno tokom cele godine, kako bi vaš boravak u Banji Koviljači bio jednostavan i pun relaksirajućih trenutaka.